„100 de români care mă inspiră” e un proiect personal, care marchează Centenarul Unirii. N-are nimic festivist în sine și nu e asociat niciunei celebrări a statului sau vreunei campanii – e, pur și simplu, alegerea mea de a prezenta oameni speciali din țara în care, ei bine, am ales să trăiesc.
Veți găsi în această rubrică, zilnic, până pe la sfârșitul anului 2018, niște oameni care mă inspiră și cărora le-am pus același set de întrebări. La final, acest mozaic uman va recompune, într-un fel, și țara care mă reprezintă.

Mihai Vasilescu e un tip de toată isprava. Excelent cunoscător de muzică (a și practicat), fotograf de concerte cu tone de experiențe, colecționar de acreditări și de viniluri, mereu în echipa câștigătoare la quiz-urile de cultură generală organizate în pub, coleg săritor. Iar dacă te apropii de el, vei descoperi că are un suflet mare ca barba.

Ce i-ai spune despre tine cuiva care nu te cunoaște?
Iubesc muzica, iubesc fotografia și sunt dependent de oameni.

Care este persoana cea mai apropiată de tine?
Alina… iubita mea, chiar dacă de multe ori poate nu o arăt îndeajuns.

Cine ți-a făcut cel mai mare bine? Dar tu cui i-ai făcut cel mai mare bine?
Nu contorizez chestiile astea. Îmi place să fac bine altora și tind să cred că oamenii pe care îi țin aproape gândesc la fel. Deci știi cum e vorba aia, „bine faci, bine găsești”.

Dacă ar fi să alegi un episod din viața ta de până acum pe care să-l povestești nepoților la bătrânețe, care ar fi?
Nu cred că aș putea alege unul singur.
Poate le-aș povesti cum mi-am cunoscut o parte din idoli mergând să filmez interviuri pentru Rock FM. Poate le-aș povesti cum a fost când, la 16 ani, am văzut prima oara live Metallica. Poate le-aș povesti cum am cunoscut-o pe Alina (neoficial, am cunoscut-o în vara lui 2008, înainte de concertul Iron Maiden, dar nu îmi aduc aminte acest lucru…) Oficial, ne-am cunoscut pe 30 noiembrie 2008. Pe ea o cheamă și Andreea. Și a dat o bere prietenilor. Eu am ajuns la acea „chermeză” pentru că m-a adus un prieten comun, zicându-mi „hai bah că e ok, nu se supără fata!”. M-am simțit cam aiurea că m-am dus cu un trandafir și nimic altceva. Bine că Alina nu s-a supărat și chiar a fost o seară frumoasă :).

Un moment în care ai simțit că s-a prăbușit lumea peste tine și cum l-ai depășit?
Încerc să îngrop undeva aceste momente și să trec peste. Nu prea îmi place să vorbesc despre aceste lucruri, dar, cu siguranță, trec peste astfel de momente îngropându-mă în muncă. Nu știu, e mecanismul meu de autoapărare, cred.

Despre ce moment din istoria României i-ai povesti unui străin și de ce?
„Revoluția”. Pentru că eram acolo, chiar dacă aveam doar 6 ani (aproape 7). Am văzut lucruri și am trecut prin niste momente pe care le-aș povesti. Aș povesti despre haosul care s-a creat în acele zile, așa cum l-am perceput la acea vârstă. Aș povesti cum dormeam cu bunica mea în cada din baie, pentru că era cel mai sigur loc din casă (bunicii mei stăteau în blocul cu magazinul Eva, pe Magheru). Aș povesti cum pe 23 sau 24 decembrie a venit mama și m-a luat acasă, drumul nostru trecea prin Piața Victoriei, pe care am traversat-o în fugă, gloanțele șuierând din toate direcțiile. Cred că asta aș povesti!

În ce loc din România ți-ai petrece un weekend cu persoana cea mai dragă?
La 2 Mai… ca pensionarii :).

Ultima dată când te-ai simțit bine că ești român.
Habar nu am. Când am fost la ANAF? :)) Glumesc. Chiar nu știu!

Ultima dată când te-ai simțit stânjenit că ești român.
Când dau peste conaționali în străinătate! Îi reperez de la o poștă!

De ce trăiești în România? Te-ai gândit vreodată serios să pleci?
Păi dacă aici m-am născut!? M-am gândit… dar nu serios! Nu știu dacă aș face acest pas. Mai bine să plece cei care m-ar convinge să plec!

Ce faci de 1 decembrie de obicei? Sau un 1 decembrie pe care nu-l poți uita.
Nu fac ceva special. Nu sunt genul „patriot” de 1 decembrie și apoi „back to the usual”. Nu sunt fan al paradelor și, de cele mai multe ori, mai mult mă ambalez că se blochează orașul pentru o paradă militară căreia nu îi văd rostul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =