Dacă nu aveți program sâmbătă seara, dar și dacă aveți, vă invit să luați în considerare următoarea opțiune de petrecere a timpului: o întâlnire cu Mungiu. Mâine, de la ora 20.00, Cinema Pro găzduiește o proiecție a filmului „Bacalaureat”, urmată de o sesiune deschisă publicului de întrebări și răspunsuri cu Cristian Mungiu, moderată de Vintilă Mihăilescu.

Cred că e un privilegiu să îl poți vedea pe regizorului anului – e cineva care nu știe că românul a luat „Prix de la mise en scène” la Festivalul de Film de la Cannes pentru „Bacalaureat”?! – mai ales în condițiile în care Cristian Mungiu e un interlocutor fermecător. Parcă-l și aud răspunzând imperturbabil la orice trăsnaie – dacă și-a păstrat clachetele de la toate filmele pe care le-a făcut, cine a spart geamul și parbrizul în film sau dacă asculta în mod curent repertoriul fraților Pește, prezenți pe generic!

Personal, am un motiv în plus să îmi doresc să revăd „Bacalaureat”, dar și să îl ascult pe Cristian Mungiu vorbind. Comit o indiscreție: înainte de începerea festivalului de la Cannes, mi s-a oferit oportunitatea de a face un interviu, la alegere, cu regizorul sau cu protagonistul filmului.

Am ezitat un pic, întrucât îmi displace să vorbesc despre un film fără să-l fi văzut, mai ales cu autorul lui. Mă simt cumva ca în parodia dintr-un filmuleț de promovare a Festivalului Filmului European – acela în care în care vedeta feminină îi întreabă pe jurnaliști dacă au văzut filmul, iar aceștia zic că nu, dar au scris despre el!

În plus, mi-era clar că toți cei care aveau posibilitatea de a intervieva pe cineva l-ar fi ales pe Cristian Mungiu – e un nume extrem de cunoscut, cumva, faima lui se răsfrânge și asupra ta dacă scrii despre el, nu mai zic că te umpli de share-uri în Social Media… Așa că am zis să fiu un pic altfel și am făcut un interviu cu Adrian Titieni (mai comit o indiscreție: la premiera filmului de la Sala Palatului, am remarcat-o pe soția actorului – rar mi-a fost dat să văd o persoană radiind astfel de emoție și de  mîndrie!).

Așa că mâine seară m-aș putea revanșa și i-aș putea pune câteva întrebări bine ticluite regizorului. Dar mai bine las publicului această onoare, că ziariștii au mai des ocazia!

Foto: © AC POUJOULAT / AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − one =