De ce și cum purtăm bretelele? Evident, fiindcă au fost inventate. Dar știți unde și când, fără să intrați pe Wikipedia?

În 1820, la Londra, apar niște accesorii care vor schimba modul în care se îmbracă bărbații: bretelele sunt produse și comercializate pentru prima oară de Albert Thurston. 31 de ani mai târziu, când britanicii celebrau epoca victoriană prin Marea Expoziție din Hyde Park, au sosit și onorurile. Albert Thurston a primit o Mențiune de Excelență, recunoscându-se astfel standardul produselor sale. Bretelele sale au devenit atât de populare, încât, în 1939, când războiul bătea la ușă și oamenii începuseră să-și facă provizii, Sir Ralph Richardson, celebru actor, a dat fuga-n Savile Row și a luat șase perechi, ca să fie sigur că nu rămâne fără. Ulterior, de la Larry King în aparițiile pe CNN la Leonardo DiCaprio în „Titanic”, de la Michael Douglas în „Wall Street” la Daniel Craig în mai multe filme din seria James Bond, celebritățile au redescoperit bretelele și le-au purtat ca pe niște accesorii mereu în vogă.

Venirea la București a lui Paul Corben, manager general al faimosului producător britanic Albert Thurston, mi-a dat ocazia, săptămâna trecută, de a afla mai multe despre bretele, dar și de a constata că nu doar calitatea produselor e neschimbată, ci și umorul englez.O istorie neromanțată a bretelelor, în cele ce urmează.

Alături de Paul Corben și Adina Buzatu,la evenimentul „TRENDS&FRIENDS” de săptămâna trecută
Alături de Paul Corben și de Adina Buzatu,la evenimentul „TRENDS&FRIENDS” de săptămâna trecută

Domnule Corben, cât de des purtați bretele?

Niciodată, oribile obiecte! Serios acum, de fiecare dată când mă îmbrac în costum, folosesc bretele.

Ce-ar zice legendarul producător Albert Turston despre bretelele de azi?

Sper că ar fi mândru să vadă unde am ajuns – fabricăm absolut tot în Marea Britanie și exportăm în 70 de țări de pe glob.

În ce fel sunt conectate bretelele fabricate azi la moștenirea lui Albert Thurston?

Materialele și modul de fabricare sunt aproape identice acelora folosite de Albert la 1850 – la fel, și suspensoarele pentru șosete.

Larry King afișa bretele care emanau putere. Ce spun bretelele despre cel care le poartă?

În era „yuppie” ( n. red. – acronim desemnându-i pe tinerii educați și foarte bine plătiți din mediul urban ai anilor ’80, în SUA), bretelele țipau „BANI”. Azi, spun „știu cum să mă îmbrac potrivit”. Iar Larry încă le poartă emanând putere.

Vorbind despre America, sunt atâtea filme în care apar bretelele create de Albert Thurston… Ce rol are aspectul comercial pentru dumneavoastră?

Suntem norocoși să ne apară produsele în lungmetraje și în filme de televiziune. Bretelele albe purtate de James Bond sunt la distanță cel mai bine vândute, în pofida faptului că există peste 5.000 de alte opțiuni.

E afectat designul produselor de faptul că vreți să vindeți până la ultima bucată?

Când creem designuri noi, riscurile sunt minime – urmărim varietatea, nu cantitatea, astfel încât în rarele cazuri în care nu se vând, pagubele sunt minore. În general, lansez o colecție pentru fiecare ediție a târgului Pitti Uomo, 95% din produse devenind centrul de greutate al ofertei noastre.

Ce i-ați spune unui fabricant de cămăși care v-ar reproșa că bretelele șifonează o cămașă bine călcată?

Cum colaboratorii noștri sunt în mare parte fabricanți de cămăși, asta nu prea se întâmplă, bretelele merg mână-n mână cu cămășile de calitate.

Dacă un client n-ar fi devotat exercițiilor fizice, i-ați sugera să poarte pantalonii sub burtă sau deasupra?

Dacă le îngăduie croiala, totdeauna deasupra!

Există o manieră potrivită de a purta bretele? Vreau să zic, dacă vreau ca bretelele să stea întinse perfect, n-ajunge să-mi întreb croitorul?

Luăm umerii, nu talia, drept referință, în plus, pentru înfățișare și confort, bretelele sunt ajustabile. Firește, un croitor bun știe unde să poziționeze nasturii astfel încât clamele bretelelor să stea cum se cuvine.

L-ați studiat pe Immanuel Kant, care era obsedat să nu îi atârne șosetele?

Ah, Regatul Unit e unul dintre puținele locuri în care filosofia nu e studiată în școli, așa că mi-ați putea scrie un referat despre asta! Cu ajutorul Google, știu însă că el s-a stins, vai!, cu 16 ani înainte ca Albert Thurston să vină cu suspensoarele de șosete, deci n-am fi avut cum să-l ajutăm pe bietul om!…

Vi s-a părut un avantaj să începeți în Marea Britanie o carieră în modă?

Am început cu încălțăminte fabricată în Anglia, iar în scurt timp am ajuns la Paris, unde era socotit un plus să fii englez care vinde pantofi englezești. M-am perfecționat în fabrică, eram tot timpul curios să văd pe viu cum se fac lucrurile. Până azi, aproape doar asta am făcut – am dezvoltat încălțăminte și accesorii fabricate în Marea Britanie.

V-ați dorit dintotdeauna să lucrați în modă?

Eram interesat de modă din adolescență, băteam anticariatele, căscam ochii la pantofi de piele întoarsă, dar, de fapt, am început în retail, achiziții, producție, design, manufactură. Când am început lucrul în încălțăminte, mulți nu înțelegeau că pantofii și accesoriile din piele fac parte din modă și ar trebui comercializate în magazine de haine, nu separat. Încălțămintea a reprezentat mereu pentru mine accesorii de modă de primă importanță.

Ce v-a ajutat să fiți pregătit pentru această slujbă?

Practic, anii de experiență și plăcerea de a vedea că ideea ta apare în magazine anul următor. Încă mi se pare o provocare să percep benzile înguste ale bretelelor ca pe niște pânze de tablouri.

Luați în serios industria modei?

E viața mea și, deși sunt chestiuni de care mă pot lipsi, ador să râd și să glumesc pe seama ei. Viața e prea scurtă ca s-o iei în serios!

Credeți că poate un străin să înțeleagă simțul britanic al umorului?

Lucrez cu oameni din toată lumea, printre prietenii mei și în familia sunt atâtea naționalități încât fie nu sunt atât de amuzant pe cât par, fie îmi înțeleg umorul.

Mi-e greu să-mi imaginez un tânăr purtând bretele la blugi, afară de cazul în care e hipster, desigur. V-ați dori o clientelă mai tânără?

Clientela noastră merge de la hipsterii în blugi până la gentilomii care au nevoie de bretele ca să nu le atârne panatalonii. Am transformat bretelele într-un accesoriu la modă prin material și design noi. Aș spune că media globală a purtătorilor de bretele a trecut, în ultimii patru ani, din acest motiv, de la 55-60 de ani la 30-40 de ani.

Ce spuneți despre bretelele pentru femei?

Am conceput și bretele de damă în ultimii ani și am prietene care le poartă fie pentru a-și sublinia look-ul feminin, fie pentru a afișa o ținută masculină. Vom avea o strategie și pentru bretelele de damă, doar că suntem prea ocupați cu piața masculină acum!

Ce știți despre clienții români și, în general, depre România?

Din ce am văzut, româniii sunt curioși să afle cum sunt produse bretelele, istoria lor. România e țara în care dacă spun cuiva că sunt la conducerea afacerii cu bretele a lui Albert Thurston, s-ar putea să știe despre ce vorbesc, iar acesta e meritul Adinei Buzatu, care e atașată nu doar de produse, ci și de brandurile pe care le reprezintă. Am vizitat România de mai multe ori, e o țară frumoasă, cu oameni prietenoși, cu  mâncare și vin grozave.

Fără nicio legătură, sunteți microbist?

Călătoresc prea des ca să mă atașez de un club de fotbal, dar mă bucur că echipa noastră locală, Leicester, e în fruntea Premier League.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + eight =