Nimic nu pare mai bine ticluit decât o festă a hazardului. Doi foști colegi și amici ajung să aibă emisiune pe Antena 3, respectiv B1! Și se reîntâlnesc, sine ira et studio, după mulți ani, prin intermediul unui blog, adresându-se unul altuia cu același apelativ amical, „tati“. Doamnelor și domnilor, vi-l prezint pe Radu Preda (gazetarul, nu teologul!), care mi-a fost redactor-șef adjunct (dar, în mod nedrept n-a fost acolo și redactor-șef) la ziarul la care eu am ajuns redactor-șef fără să fi fost redactor-șef adjunct.

De ce te temi cel mai tare?

De ridicol. Și de zborul cu avionul. Și de lifturi.

Care e prima ta amintire?

Primele 5-6 lucruri care îmi vin în minte sunt dublate de fotografii, așa încât mi-e destul de greu să-mi dau seama dacă sunt amintiri sau doar imagini trezite la viață de imaginația mea… Lasându-le pe acestea „incerte“ la o parte, îmi amintesc destul de limpede cum am învățat să merg pe bicicletă. De fapt, e mult spus am învățat, pur și simplu am mers dintr-o dată. Aveam o bicicletă cu roți ajutătoare pe spate, iar într-o bună zi, sub privirile bunicului meu, am mers dintr-un capăt la altul al străzii fără să ating asfaltul cu roțile ajutătoare. Tare mândru am fost în ziua aceea… Aveam doar patru ani…

Pe cine admiri cel mai mult și de ce?

Pe Mario Vargas Llosa, pentru că scrie dumnezeiește. Îl admir și îl urăsc

în același timp, pentru că l-a ucis cu sânge rece pe scriitorul care mi-aș fi dorit cândva să fiu. În loc să mă motiveze, scriitura lui m-a dezarmat.

Și îl mai admir pe Florian Pittiș, un om pe care l-am întâlnit la începuturile adolescenței mele și care mi-a marcat profund și iremediabil existența. El m-a transformat din roboțelul tocilar care performa în sistemul comunist de învățământ într-un spirit viu și liber. De la el am înțeles sensul profund al libertății.

Ce îți place la înfățișarea ta?

Faptul că sunt înalt și am perspectivă…

Care e cel mai prețios lucru pe care îl deții?

Verigheta

Cine ar juca rolul tău într-un film?

Russell Crowe. Sau ca să fiu foarte exact, Russell Crowe mi-aș dori să joace rolul meu într-un eventual film.

Ce-ți reproșezi cel mai des?

Că mă enervez și mă consum pentru lucruri care nu merită, chiar dacă știu de la bun început asta. Mă las pur și simplu dus de val. Ce e val, ca valul trece, dar parcă mi-ar prinde bine o mare ceva mai liniștită. Măcar o vreme…

Ce ai fi făcut la fel de bine profesional, dacă n-ai fi ales actuala carieră?

Cred ca aș fi avut succes ca bucătar sau în calitate de călător profesionist, adică scriitor de ghiduri turistice. De fapt, cred ca e aici un pic de wishful thinking, pentru că mai degrabă asta mi-ar fi plăcut să fac dacă n-aș fi făcut gazetărie.

Cum ți se spunea când erai mic?

Răducu și Preda Buzescu

Care e cea mai mare realizare a ta?

Faptul că de fiecare dată când am căzut, și am căzut de câteva ori rău de tot, am avut puterea să mă ridic și s-o iau de la capăt. Și mi-a fost bine.

Care e cel mai frumos lucru care s-a spus despre tine vreodată?

Din fericire, despre mine nu s-a spus ceva atât de frumos încât să poată fi considerat ”cel mai”. Spun din fericire pentru că dacă ar fi existat, ar fi trebuit să trăiesc toată viața sub presiunea acelui lucru. Așa mi-e mai comod. M-am bucurat însă cel mai mult în sinea mea atunci când cineva mi-a zis „Ești un om bun“.

Cum ai dori să-și amintească posteritatea de tine?

În liceu, visam împreună cu colegul meu de bancă să ajungem într-o zi să demonstrăm marea teoremă a lui Fermat. Au trecut anii, și cu cât se apropie deadline-ul, pretențiile evoluează. Acum, de exemplu, mi-aș dori să găsesc la un moment dat puterea și inspirația să scriu ceva, un text, un roman, un eseu, un poem, o strofă măcar, care să rămână pe buzele oamenilor măcar câteva generații. Ce-mi voi dori mâine, nu știu. Știu doar că atâta vreme cât voi mai avea spiritul viu, va fi ceva deosebit…

–         Radu Preda e jurnalist și un sensibil om de litere. A condus diverse publicații de-a lungul unei cariere respectabile, pentru ca acum să prezinte în fiecare luni, la TVR1, emisiunea „Întrebări și răspunderi“. Poate fi citit pe radupreda.ro.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − 6 =