De aproape 30 de ani, treaba mea e să știi.
Dar ca să știi, trebuie ca eu, jurnalistul, să aflu mai înainte informațiile. Să le verific, să le filtrez, să le dau o formă îngrijită și să ți le transmit.
Îmi place să cred că am slujit totdeauna informațiile aflat de partea bună a știrilor, acolo unde sunt cele credibile, relevante, de interes public. Dar mai ales adevărate. Dacă vrei să știi cum îmi definesc eu meșteșugul de comunicator, ei bine, cred că jurnalistul este precum caii de pe insula unde a poposit Gulliver. Caii nu știau să mintă și nici nu înțelegeau conceptul de neadevăr – cum să spui lucruri care nu sunt?!
Dar adevărul – o știi la fel de bine ca mine, deși poate ai cu totul altă pregătire și formație în comparație cu mine, care am fost instruit să țintesc și să urmăresc adevărul până la capăt – nu e totdeauna plăcut. Convenabil. Suportabil. Însă e datoria mea să ți-l spun.
Consider că e datoria mea să știi că, în România, anul trecut, peste 80.000 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer și s-au înregistrat peste 50.000 de decese. La noi în țară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidență și ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6.000 de decese numai în 2018. Aceste date reprezintă un adevăr pe care nimeni n-o să-l considere plăcut.
Iată însă și un adevăr convenabil: cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite detecția și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).
Iar din partea bună a știrilor vine următoarea: în cadrul primului program integrat de screening al cancerului colorectal în România, inițiat în privat, la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, vor fi distribuite în mod GRATUIT teste FIT. Astfel, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, în calitate de Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală, se implică în depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Campania de screening pentru identificarea pacienților afectați de cancer colorectal a început pe 15 mai și va dura până la epuizarea celor 3.000 de teste FIT distribuite gratuit.
Mai trebuie să știi câteva lucruri:
– testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă. Acesta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină) în scaun – marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu și ușor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe. 3.000 de astfel de teste vor fi distribuite în mod gratuit în cadrul campaniei „Treaba ta e treaba noastră”, cu ajutorul partenerului Johnson & Johnson Medical Devices Companies.
– așa cum remarcă Prof. Univ Dr. Adrian Săftoiu, Medic Primar Gastroenterologie, „există două categorii de pacienți care beneficiază de programele de screening de cancer colorectal. Pacienții cu risc mediu fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani, situație în care se pot oferi teste secvențial: testele FIT, pe care trebuie sa le efectueze anual, sau colonoscopia efectuată o dată la 10 ani sunt metodele de elecție indicate în programele de screening din SUA și majoritatea țărilor UE. Pacienții cu risc crescut sunt pacienții cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, cu cancere colorectale ereditare, respectiv cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă, pacienți care necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani. Screening-ul cancerului colorectal este singura metodă care permite identificarea formelor precoce de cancer, stadii în care este posibilă vindecarea”.
– în fine, dar nu în ultimul rând, trebuie să mai știi că testele se vor putea colecta de la recepția PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, unde vor fi și așteptate pentru returnare, a doua zi după colectarea probei.
Tu ce faci cand îți faci treaba? Intră pe www.treabamea.ro și vezi ce e de făcut! #treabamea