Workation e un concept în vogă al vacanței de lucru, care funcționează și în București. Iată cum mi-am petrecut o mini-vacanță activă.
Lucrez de acasă, precum foarte mulți oameni. De astă-primăvară, cu mici excepții, biroul meu e masa din bucătărie, pe care o părăsesc din când în când în favoarea biroului din cameră sau a balconului. Pentru că mă adaptez repede, nu mă plâng de noua realitate, deși îmi lipsesc prea mulți oameni și lucruri de la serviciu. Până la urmă, se poate lucra de oriunde, în fond, în bucătăria din vechea casă părintească, tata și-a scris doctoratul acum o jumătate de veac și n-a fost nicio problemă.
E adevărat însă că de când am aflat de tendința care face furori în lume, workation (e un termen derivat din „work” și „vacation”), am cam visat cu ochii deschiși la spații și mai confortabile de lucru. Sunt genul de persoană care nu se plictisește niciodată, mi-e bine cu mine la domiciliu, însă nu mă pot opri să-mi amintesc că, de exemplu, când puteam călători, dormeam mai bine la hotel decât acasă.
Partea bună e că nici nu e nevoie să plec din București, ceea ce oricum e foarte dificil în aceste vremuri, ca să trăiesc o experiență de workation. Am descoperit că acest lucru e posibil chiar în orașul meu.
Așa că într-o dimineață de vineri, o zi lucrătoare ceva mai relaxată, mi-am pus laptopul și agenda în geanta de serviciu și am plecat la Crowne Plaza Bucharest, care oferă un spațiu liniștit și sigur de workation. În prealabil, m-am îmbrăcat business, ca să nu fac notă discordantă într-un spațiu luxos, dar și pentru că am fost mereu atent la eticheta vestimentară (acasă, invariabil, când se transmite concertul de Anul Nou de la Viena, mă îmbrac ca și cum aș fi la Musikverein).
Mi-am făcut, rapid și cu respectarea măsurilor de siguranță, o cazare pe timpul zilei și am aflat unde pot lucra: în camera cu balcon, la Crown Café, în Lounge, în grădină, în sala de ședință. Pachetul de servicii (333 lei / persoană) de la Crowne Plaza Bucharest include mic dejun și prânz, parcare gratuită (n-a fost cazul meu, dar orișicât), acces la sala de fitness, acces la centrul de imprimare, 15% reducere la serviciile Ana SPA și 15% reducere în restaurant și bar.
Am urcat în cameră și am constatat că de pe balcon se vede amplasamentul în care m-am căsătorit, în urmă cu cinci ani. Mi-am instalat cele trebuincioase și mi-am văzut de treabă. Am făcut o mică pauză și am chemat Room Service-ul pentru micul dejun (am obiceiul de a citi la masă, prefer să nu fiu văzut când fac asta!). Mi-am dat zecile de telefoane de la birou, dar și așezat confortabil în pat sau pe canapea, apoi în Lounge sau în grădină. Am participat la o videoconferință în care nu se mai vedea pe fundal faianța din bucătăria mea. Iar la final, n-am mai folosit cardul de acces în liftul corporației, cum se întâmpla când mergeam la serviciu, ci, ca la workation, am predat cardul la recepția hotelului, după o zi în care am lucrat și m-am relaxat într-un loc în care m-am simțit bine.